Operatoriaus motorinių veiksmų erdvės laikinų charakteristikų tyrimas - Vanagienė , I. (Psichologija, 1985)
Tyrimas buvo atliekamas psichologiniu aspektu, o ne tradiciniais, anatominiais biocheminiais metodais, taikomais judesių, pozų analizei. Gauta naujų duomenų, teikiančių galimybę optimizuoti žmogaus veiklą. Tirtos 2 motorinės zonos („komfortinė“ ir „diskomfortinė“). Tiriamieji atliko elementarius koordinuotus judesius stovėdami ir sėdėdami. Subjektyviu skalių metodu buvo nustatyta nuovargio požymių atsiradimo, laiko ir judesių tikslumo priklausomybė nuo užduoties trukmės. Matavimams panaudotas eksperimentinis stendas. Darbe parodyta nuovargio laiko ir judesių efektyvumo priklausomybė nuo asmenybės individualių savybių. Gauta histograma, kuri parodo efektyvaus darbo trukmę atliekant koordinuotus judesius.
Keywords: Motoriniai veiksmai; erdvės laikinės charakteristikos