Globalinės ir lokalinės informacijos apdorojimo vizualiniuose stimuluose tvarka - Martišius, V. (Psichologija, 1989)
Įvairių autorių atliktų eksperimentų analizė leidžia padaryti išvadą, kad vaizdo formavimosi pradžioje vyrauja globalinės informacijos apdorojimas. Esant trumpai stimulo ekspozicijai, kai lokalinių ir globalinių dimensijų identifikavimo latentinis laikas yra vienodas, kartais aptinkamas vien tik globalinės pirmenybės efektas. Pateikiant stimulą ilgesnį laiką, galimi ir lokalinės, ir globalinės interferencijos atvejai. Diskretiniai modeliai nepaaiškina visų eksperimentinių faktų. Lokalinė ir globalinė informacija apdorojama keliais lygiais tuo pačiu metu.
Keywords: vizualiniai stimulai; informacijos apdorojimas