Psichosomatiniai cukrinio diabeto aspektai - Repšytė, E.; Streikus, Z. (Psichologija, 1990)
Cukrinis diabetas laikomas nepagydoma, bet kontroliuojama liga. Tai lėtinė psichosomatinė liga, jos valdymas ir savirūpa yra stipriai veikiami paciento įsitikinimų, emocijų ir aktyvaus dalyvavimo gydyme. Straipsnyje apžvelgiami psichosocialiniai diabeto aspektai. Analizė rodo, kad pacientai, sergantys diabetu, pasižymi aukštesniu nerimo lygiu, o taip pat neurotiškumu. Šiems pacientams būdingas neadekvatus požiūris į savo ligą, savirūpą, ir tai nesikeičia į somatnius simptomus orientuoto gydymo metu.
Keywords: psichosomatiniai aspektai; cukrinis diabetas