Vizualinių iliuzijų komponentai - MARTIŠIUS, V. (Psichologija, 1997)
Šiame straipsnyje, remiantis įvairių autorių darbais, daroma išvada, kad dauguma vizualinių iliuzijų yra nulemtos keleto mechanizmų, veikiančių kartu. Ypatingas dėmesys skiriamas Hoffman idėjomis, kurios rodo, kad Lie tranformacijų grupės modelis gali būti taikomos aiškinant kampines iliuzijas. Ši taisyklė teigia: nustatyti infinitezimalųjį operatorių, kurio generuojamos orbitos atitiktų iškraipomą konfigūracijos dalį. Identifikuoti ir antrąjį infinitezimalųjį operatorių, pagal kurio generuojamas orbitas iliuziją sukeliančios konfigūracijos dalies struktūra būtų paprasčiausia. Sudaryti tiesinę operatorių kombinaciją su daug didesniu koeficientu prie pirmojo operatoriaus. Ši tiesinė operatorių kombinacija generuoja iškreiptą vaizdą. Ši taisyklė yra patogus matematinis instrumentas, kuris aprašo kampinių iliuzijų procesus.
Keywords: vizualinės iliuzijos; Lie taisyklė