Dviejų vienu metu pateiktų vaizdų tarpusavio panašumo įtaka jų atpažinimo tikimybei - GURČINIENĖ, ONA; ŠOLIŪNAS, ALVYDAS; VANAGAS, VYGANDAS (Psichologija, 1997)
Mes tyrėme panašumo tarp dviejų simultaniškai pateiktų geometrinių figūrų panašumo lygio įtaką atpažinimui. Stimulu buvo 16 neverbalinių figūrų, sudaryti iš šešių vertikalių ir horizontalių linijų segmentų. Buvo pateikiamos penkios figūrų porų grupių (16 porų kiekvienoje grupėje). Figūros buvo eksponuojamos 50 ms., vėliau pateikiamas maskuojantis signalas. Tyrimo metu nustatyta, kad dviejų vienu metu pateiktų vienodų figūrų atpažinimo tikimybė visais atvejais didesnė negu skirtingų.  Patyrusiems tiriamiesiems figūrų atpažinimo tikimybė priklauso nuo jų tarpusavio panašumo ir yra "U" formos. Daugumai nepatyrusių tiriamųjų figūrų tarpusavio panašumas reikšmingos įtakos jų atpažinimo tikimybei neturi.
Keywords: du vienu metu pateikti vaizdai; tarpusavio panašumas; atpažinimo tikimybė