Lietuvos TSR moksleivių praktine veikla bei jų žinios gamtos apsaugos srityje - Šalkauskas, A. (Psichologija, 1968)
Lietuvos TSR mokyklose mokiniai atlieka nemažą praktinį darbą, globodami respublikos gyvūniją. Daugelyje mokyklų pravedama nemaža įvairių užklasinių ir užmokyklinių praktinių priemonių. Vis daugiau mokinių dalyvauja respublikiniame „Gamtos globos" konkurse, pasiekia geresnių rezultatų. Medžiagos analizė parodė, kad VII klasių mokinių žinios gamtos apsaugos klausimais yra negilios, nesistemingos ir nesiejamos su praktine mokinių veikla. Į klausimą, kokios įstaigos ir organizacijos prisideda prie gyvūnijos apsaugos mūsų respublikoje -teisingai ir pilnai atsakė tik 2,4 % , o 87,4 % teisingai, tačiau nepilnai, nurodydami tik vieną įstaigą ar organizaciją. Į klausimą, kuo paukščiai naudingi žemės ūkiui – teisingai ir pilnai atsakė 6 % , o likusieji 94 % atsakė teisingai, tačiau nepilnai. Tik pavieniai mokiniai nurodė, kad paukščiai gaudo peles, pelėnus, starus (11 anketų iš 400), kad platina augalų sėklas (4 anketos), kad paukščiai sulesa nemaža piktžolių (l anketa). Mokiniai nepakankamai supažindinami su respublikos faunos atstovais ir jų apsauga. Atsakydami į klausimą, kokias jie žino pramonines žuvis, nė vienas mokinys nenurodė vidaus vandenų pramoninių žuvų, kaip kuoja, aukšlė, seliava. Respublikos pramoninę karšių žvejybą nurodė 6 % mokinių, žiobrių - 4 % ir t. t. Blogos mokinių žinios apie respublikos rezervatus, draustinius, medžioklės ir žvejybos taisykles. Taigi, biologijos mokytojai dar nepakankamai panaudoja pamoką, kaip pagrindinę mokymo formą gamtos apsaugos žinioms perteikti. Praktinė mokinių veikla nenukreipiama jų teorinėms žinioms gilinti, mokiniai nepakankamai supažindinami su vietos faunos atstovais.
Keywords: gamtos apsauga; žinios apie gamtą; gamtosauginis elgesys