Apie abstrahavimo pakopas įsisavinant gramatiką - Garbačiauskienė, M. (Psichologija, 1968)
Straipsnyje nagrinėjamas abstrahavimo vystymasis, kartu vystantis konkretizavimui. Iškeliama prielaida, kad priešinga operacija, įsijungdama į pagrindinę kaip jos atlikimo sąlyga, turi įtakos pagrindinės operacijos lygiui. Remiantis gramatinių sąvokų įsisavinimo II, III, V ir VII klasėse tyrimu, skiriamos kelios abstrahavimo pakopos: a) nepilnoji, b) formalioji, e) empirinė ir d) loginė abstrakcija. Daroma išvada, kad gramatinių sąvokų pagrindinių požymių - jų reikšmės ir formos abstrakcija yra skirtingo lygio.
Keywords: abstrahavimas; abstrahavimo pakopos; gramatikos mokymasis