Pionierių organizacijos įsikūrimas ir veikla buržuazinėje Lietuvoje (1923–1940) - Savickytė, V. (Psichologija, 1964)
Pirmosios vaikų komunistinės Spartako vardo grupės pradėjo buržuazinėje Lietuvoje pradėjo formuotis jau 1923 metais. 1923 gruodžio 20 dieną Lietuvos komjaunimo Centro biuras aptarė šių grupių veiklą. Dėl to, kad šioms grupėms priklausė tiek vaikai, tiek jaunimas CB nusprendė išskirti vaikišką grupę – į ją pateko paaugliai iki 14 metų. Todėl 1923 metų gruodžio 20 diena laikytina pionierių organizacijos įkūrimo Lietuvos TSR data. Nuo 1924 metų pionierių organizacija ėmė naudoti visus legalios veiklos būdus. 1926 metų rugpjūtį įvyko pirmoji visuotinė Lietuvos pionierių konferencija, kurioje buvo išrinkta centrinė vadovybė. Po fašistinio perversmo pionierių organizacija turėjo tapti pogrindine. 1932 metų Lietuvos KP CK plenumas rekomendavo komjaunimo organizacijoms naudoti visus įmanomus legalius darbo su vaikais būdus. Vykdydami partijos nurodymus, komjaunuolių organizacijos pagerino darbą su vaikais, todėl jau 1937 metais komjaunuolių rengiamose veiklose dalyvavo 600 – 700 vaikų.
Keywords: pionieriai; pionierių veikla