Gimimo datų atsiminimas: atmintis kaip nuoseklus samprotavimas - Norvilas, Algis; Miller, Jeffrey (Psichologija, 2015)
Straipsnyje pristatomi aprašomojo pobūdžio (kokybine analize grįsto) epizodinės atminties – artimųjų gimimo datų atsiminimo – tyrimo rezultatai. Tyrimo dalyviai turėjo prisiminti savo šeimos narių gimimo datas ir aprašyti šio atsiminimo patirtį. Buvo atliktos atsiminimo patirties protokolų fenomenologinė ir atlikties analizės. Fenomenologinė analizė parodė, kad gimimo datos atsiminimas dažniausiai buvo lemiamas pradinio atskaitos taško, kuris loginiu ryšiu siejosi su data, kurią stengtasi prisiminti. Atlikties matavimas atskleidė sąsajas tarp taisykle grįsto atskaitos objekto naudojimo ir gimimo datos atsiminimo tikslumo (atitikimo tikrovės). Straipsnyje šie rezultatai aptariami juos susiejant su literatūra apie laiko ir įvykių atmintį, ypač atkreipiant dėmesį į atskaitos objektų panašumus ir skirtumus bei skalės efekto pasireiškimą.
Keywords: atmintis; atsiminimo atitiktis tikrovės; autobiografinė atmintis; loginė atmintis; loginės išvados