Raveno progresuojančių matricų (SPM plius ir APM) klaidingų atsakymų ryšys su produktyviaisiais gebėjimais - Eismontaitė, Katažyna; Gintilienė, Gražina (Psichologija, 2014)
Straipsnyje analizuojamas dviejų Raveno progresuojančių matricų (RPM) versijų – Standartinių progresuojančių matricų plius (SPM plius) ir Sudėtingų progresuojančių matricų (APM) – klaidingų atsakymų ryšys su produktyviaisiais gebėjimais remiantis didelės (n = 4 535) 11–19 metų amžiaus vidurinių mokyklų moksleivių imties tyrimo rezultatais. SPM plius ir APM užduočių atsakymų alternatyvų analizė atskleidė kelis didesnių gebėjimų moksleivių veiklos ypatumus: verčiau pasirenkama praleisti per sunkią užduotį nei atsitiktinai spėliojama, antra, jiems būdingas lėtesnis užduočių sprendimo tempas. APM klaidų tipų analizė parodė, kad daromų klaidų tipas priklauso nuo moksleivių gebėjimų lygio.
Keywords: Raveno progresuojančios matricos (RPM); klaidingi atsakymai; produktyvieji gebėjimai