Studentų alkoholio vartojimo lūkesčių, saviveiksmingumo, motyvų ir alkoholio vartojimo sąsajos - Baltrušaitytė, R.; Bulotaitė, L. (Psichologija, 2011)
Straipsnio tikslas – išsiaiškinti studentų lūkesčių, motyvų ir saviveiksmingumo sąsajas su alkoholio vartojimu. Naudojant alkoholio vartojimo lūkesčių klausimyną, atsisakymo gerti saviveiksmingumo klausimyną, motyvų vartoti alkoholį klausimyną, motyvų nevartoti alkoholio klausimyną ir alkoholio vartojimo įpročių bei problemų anketą buvo apklausti 308 studentai iš 5 Lietuvos universitetų. Gauti rezultatai rodo, kad studentų motyvai vartoti alkoholį ir teigiamų pasekmių lūkesčiai yra teigiamai susiję su alkoholio vartojimo dažnumu, kiekiu ir vartojimo sukeltomis problemomis, o atsisakymo gerti saviveiksmingumas ir motyvai nevartoti alkoholio dėl abejingumo alkoholiui yra neigiamai susiję su alkoholio vartojimo ypatumais (dažnumu, kiekiu, problemomis). Vyriškoji lytis, stipresni motyvai vartoti alkoholį ir menkesnis saviveiksmingumas prognozuoja didesnius suvartojamo alkoholio kiekius, o dažnesnį alkoholio vartojimą prognozuoja dar ir jaunesnis alkoholio vartojimo pradžios amžius. Didesnį su alkoholio vartojimu susijusių problemų skaičių prognozuoja ne tik gausesnis alkoholio vartojimas, bet ir stipresni motyvai vartoti alkoholį bei silpnesnis saviveiksmingumas.
Keywords: alkoholio vartojimas; lūkesčiai; motyvai; saviveiksmingumas