Savižudiškų minčių intensyvumo skalė (SIDAS) ir Savižudiško elgesio klausimynas – patikslintas (SBQ-R): lietuviškų versijų psichometriniai rodikliai - Gužas, Jokūbas; Skruibis, Paulius; Mažulytė-Rašytinė, Eglė; Grigienė, Dovilė; Dadašev, Said; Rimkevičienė, Jurgita; Gailienė, Danutė (Psichologija, 2024)
Savižudiškų minčių intensyvumo skalė (SIDAS) ir Savižudiško elgesio klausimynas – patikslintas (SBQ-R) yra plačiai taikomi psichologiniai įrankiai žmonių savižudiškoms mintims ir savižudiškam elgesiui įvertinti. Šio tyrimo tikslas – įvertinti SIDAS ir SBQ-R lietuviškų versijų psichometrinius rodiklius. Tyrime analizavome keturių imčių: bendrosios populiacijos kvotinės imties, atitinkančios Lietuvos gyventojų sandarą pagal amžių, lytį ir gyvenamąją vietą (N = 697, 52,9 proc. moterų, amžius 18–79 metai); studentų imties (N = 2013, 72 proc. moterų, amžius 18–29 metai); klinikinės suicidiškų pacientų imties (N = 35, 77,1 proc. moterų, amžius 18–59 metai); studentų, kurie skalę ir klausimyną užpildė du kartus per dvi savaites, pakartotinio matavimo imties (N = 54, 70,4 proc. moterų, amžius 18–47 metai) – duomenis. Tyrimo dalyviai (-ės) užpildė anonimines anketas, kuriose buvo pateikti SIDAS ir SBQ-R. Duomenų analizė atskleidė, kad SIDAS ir SBQ-R lietuviškos versijos pasižymi geru vidiniu suderintumu, stabilumu laike, konstrukto, konvergentiniu ir kriteriniu validumais. SIDAS ir SBQ-R lietuviškas versijas galima naudoti moksliniuose tyrimuose savižudiškumui išmatuoti, taip pat kaip pagalbines priemones klinikiniame darbe.
Keywords: Savižudiškų minčių intensyvumo skalė; SIDAS; Savižudiško elgesio klausimynas – Patikslintas; SBQ-R; patikimumas; validumas