Lietuvos mokytojai – revoliucinio judėjimo dalyviai ir kovotojai už Tarybų valdžią - Buckus, P. (Psichologija, 1974)
Lietuvos mokytojų, revoliucinio judėjimo dalyvių ir kovotojų už sovietinę valdžią gyvenimas, darbas ir visuomeninė veikla yra herojiškas puslapis Lietuvos kultūros ir revoliucijos istorijoje. Sunkiomis carinės Rusijos ir buržuazinės Lietuvos pogrindžio aplinkybėmis nemažai lietuvių mokytojų įsijungė į revoliucinį judėjimą ir tapo aktyviais kovotojais už Sovietų valdžią. Jie nusipelnė visos šalies pagarbos ir jų poelgiai nusipelno nuodugnesnio tyrimo. Straipsnyje išvardijami mokytojai, įnešę svarbiausią indėlį į galutinę proletarinės revoliucijos pergalę Lietuvoje, kovojant su fašizmu ir buržuaziniu nacionalizmu, kuriant socializmą mūsų respublikoje.
Keywords: mokytojai; revoliucinis judėjimas; Tarybų valdžia