Dvilypis informacijos apdorojimas: 1-ojo ir 2-ojo tipo procesų atskyrimas - Maceina, Tomas (Psichologija, 2015)
Pastarąjį dešimtmetį sparčiai plėtojama dvilypio informacijos apdorojimo samprata: esminiai intuityvaus (1-ojo tipo procesų) ir racionalaus (2-ojo tipo procesų) informacijos apdorojimo bruožai atskirti nuo nepagrindinių jų savybių, tikslinama terminija, atliekami empiriniai tyrimai ir siūlomi modeliai, vaizduojantys dvilypio informacijos apdorojimo ypatumus. Nepaisant to, vis dar mažai žinoma apie bendruosius intuityvaus ir racionalaus informacijos apdorojimo veikimo principus, konkrečiai – jų tarpusavio sąveiką ir santykinį pasireiškimą atskiruose informacijos apdorojimo cikluose. Straipsnyje nagrinėjamos matematinio dvilypio proceso atskyrimo metodo pritaikymo galimybės šiuolaikinės dvilypio informacijos apdorojimo sampratos kontekste. Pateikiama universali tyrimo strategija (sujungti matematinis dvilypio proceso atskyrimo ir netipiškų sprendimų reikalaujančių užduočių metodai), kuri leidžia tirti ir skaitine išraiška įvertinti intuityvaus ir racionalaus informacijos apdorojimo sąveiką specifinėmis aplinkybėmis.