Atliekų rūšiavimo prognozavimas į planuoto elgesio teoriją įtraukus moralės normas - Poškus, Mykolas Simas (Psichologija, 2015)
Planuoto elgesio teorija yra populiarus ir tvirtai pagrįstas modelis, kuriuo prognozuojama ir aiškinama elgsena. Kai kurie tyrėjai, tiriantys tvarią elgseną, mano, kad planuoto elgesio teoriją galima pagerinti į ją kaip papildomą kintamąjį įtraukus moralės normas. Atlikta apklausa, kurios tikslas – patikrinti prielaidą, kad moralės normos gali pagerinti planuoto elgesio teoriją bent tuo atveju, kai tiriama atliekų rūšiavimo elgsena. Apklausti 142 universiteto studentai, kurių amžiaus vidurkis buvo 20 metų (SD = 2,5). Dalyviai užpildė klausimynus, kuriais vertinti planuoto elgesio teorijos konstruktai bei moralės normos rūšiavimo elgsenos atžvilgiu. Atskleista, kad atliekų rūšiavimo atveju, įtraukus moralės normas į planuoto elgesio teoriją, modelis leidžia paaiškinti daugiau elgsenos. Tokie rezultatai rodytų, kad, naudojant planuoto elgesio teoriją, tiriant rūšiavimo ar apskritai tvarią elgseną, prasminga į modelį įtraukti moralės normas kaip papildomą ketinimo elgtis ar netgi elgsenos prediktorių.