Šeimos tarpusavio santykių tyrimo klausimu - Aramavičiūtė , V. (Psichologija, 1972)
Psichologai teigia, kad santykiai šeimoje veikia asmenybės raidą. Siekiant patikrinti šią hipotezę, buvo tirta doroviškai nepalakių šeimų santykių poveikis besimokantiesiems. Šeiminės sąlygos buvo tiriamos anketa, pokalbiu, rašiniais. Svarbiausiu informacijos šaltiniu buvo patys mokiniai. Analizės metu nustatyta: 1. Svarbiais faktoriais, veikiančiais vaiko raidą, buvo santykiai tarp manos ir tėvo, tėvų (ypač motinos) ir vaikų, pasitikėjimo (ypač mama) lygis. 2. Nenormalūs santykiai doroviškai nepalankiose šeimose daro poveikį vaikų emociniams ir valios sutrikimams, vaikai iš nepalankių šeimų, lyginant su vaikais iš normalių doroviškai šeimų, yra agresyvesni su aplinkiniais, nėra pakankamai atkaklūs darbe.