Kai kurie egzaminatoriaus ir studento tarpusavio santykių psichologiniai aspektai - Novodvorskis , A. (Psichologija, 1972)
Egzaminas – viena iš pagrindinių studentų žinių, dėstymo kokybės ir auklėjimo darbo įvertinimo formų. Jo reikšmingumas ir efektyvumas, vykdant šias funkcijas, priklauso nuo eilės faktorių, tarp kurių svarbią vietą užima tarpusavio santykiai, nusistovintys tarp egzaminatoriaus ir studento egzamino metu. Šiems tarpusavio santykiams dera skirti reikiamą dėmesį pirmiausia iš psichologinio taško. Egzaminavimo metodika privalo sudaryti sąlygas kuo objektyvesniam studento faktinių žinių nustatymui. Jų vertinimas turi būti objektyvus ir atitikti tam tikrą kompleksą reikalavimų, keliamų studentui. Egzamino metu kiekvienam studentui reikia sukurti vienodas sąlygas, o tai didele dalimi priklauso nuo paties egzamino atmosferos ir aplinkos, apklausos technikos ir t. t. Remiantis atliktais tyrimais ir iš paties autoriaus patirties paimtais konkrečiais pavyzdžiais, straipsnyje atlikta kai kurių egzaminatoriaus ir studento tarpusavio santykių aspektų analizė.