Kai kurios meninio mąstymo sąlygos, suvokiant eilėraštį - Dzikarienė , V. (Psichologija, 1971)
Autoriai, remdamiesi eksperimentu, nustatė, kad psichologinėmis meninio mąstymo, suvokiant poeziją, sąlygomis vyresnių mokinių tarpe yra emocionalumas ir vaizdinis aktyvumas. Toks aktyvumas leidžia išskirti psichologinius eilėraščio elementus: pagrindinius vaizdinius ir emocinį toną, o tai, savo ruožtu, skatina meninį mąstymą.