Regimojo perceptyvinio ieškojimo psichologinės analizės klausimu - Gučas , A.; Rimkutė , E. (Psichologija, 1971)
Matematiškai aprašant informacinį ieškojimą, įvedami kai kurie apribojimai. Išanalizavus kiekybiniu ir kokybiniu atžvilgiu ciklogramas, gautas, užfiksavus kino juostoje akių judėjimą (duotąją geometrinę figūrą reikėjo rasti uždavinyje A, kai ieškomąjį lauką sudaro atsitiktine tvarka išdėstytos paskiros figūros, ir uždavinyje B, kai ieškomoji figūra yra sudėtingos lauko struktūros elementas), išryškėja specifiniai faktoriai, į kuriuos paprastai neatsižvelgiama matematiniuose modeliuose. Iš jų ypač išsiskiria tiriamojo pastangos sutrumpinti ieškojimo laiką, tikrumo jausmas, priimant sprendimą, subtilus laiko dozavimas, fiksuojant indiferentinius lauko elementus, ir kt. Tik 40% atvejų buvo priimtas sprendimas, žvilgsniui pirmą kartą patekus ties ieškomąja figūra. Fiksacijų trukmė (sekundėmis) iki patekimo ties A - 0,22, B - 0,29. Visais kitais atvejais akių judėjimo trajektorija ties ieškomąja figūra baigiasi tik pakartotinai ją fiksavus (25%) arba ieškojimas baigiasi indiferentinėje vietoje (35 % ). Fiksacijų trukmės vidurkis ties ieškomąja figūra A- 0,32 B – 0,44 ties indiferentine A- 0,19, B - 0,32.