N. Krupskaja apie sąmoningos drausmės auklėjimą - Levanienė , E. (Psichologija, 1971)
Straipsnyje aptariamas Krupskajos požiūris į sąmoningos drausmės auklėjimą. Pagrindiniu tokios drausmės auklėjimo principu ji laiko vaikų įtraukimą į darbą ir pastangas kurti komunistinę visuomenę. Darbas turi būti kolektyvinis. Krupskaja labai vertino Pionierių organizaciją už jos aiškius komunistinius tikslus ir harmoningą struktūrą. Nedisciplinuotas elgesys yra sukeltas ne tiek pačio vaiko, kiek suaugusiųjų nerūpestingumo. Krupskaja smerkia bausmių taikymą vaikų kolektyvuose, tačiau pasisako už aiškinamąjį darbą, kontrolę ir nedisciplinuoto elgesio numatymą.