Eksperimentinės psichologijos pradmenys Lietuvoje (1910-1940 m.) - Martynaitis , J. (Psichologija, 1971)
Straipsnyje aprašomi pirmieji eksperimentinės psichologijos žingsniai Lietuvoje ir aptariami kai kurie jos raidos 1910-1940 metais ypatumai. Autorius detaliai aptaria J. Vabalo – Gudaičio, Kauno universiteto Eksperimentinės psichologijos laboratorijos įkūrėjo ir vadovo – darbus, detaliai analizuoja Laboratorijoje patobulintą psichinių reakcijų tyrimo metodiką. Aptardamas šią laboratoriją, autorius kalba ir apie V. Lazersono darbus reakcijų latentinių periodų tyrimuose, nuovargio ir proforientacijos tyrimus. Tai pat autorius pateikia kai kurias žinias apie testų panaudojimo istoriją, supažindina su savo sukurtais testais.