Lietuvos darbo žmonių veikla, kuriant mokyklų materialinę bazę socializmo statybos laikotarpiu (1944-1952 m.) - Gruzdys , V. (Psichologija, 1969)
Kai Sovietinė Lietuva buvo išvaduota iš Vokietijos okupacijos, kartu su nacionalinės ekonomikos atstatymu ir vystymu, Lietuvos Komunistų partijos ir Sovietų valdžios dėmesys buvo skiriamas ir visuotiniam švietimui. Sėkmingas nacionalinės ekonomikos augimas ir pastovi šalių seserų parama suteikė galimybę kasmet didinti paskyrimus visuotiniam švietimui. Paskirtos sumos leido sėkmingai įgyvendinti Partijos vykdomą užduotį – privalomą septynerių metų išsilavinimą – ir sukurti sąlygas tęsti mokslus ir įgytį bendrą vidurinį išsilavinimą. Buvo suteiktos reikiamos sąlygos darbui mokykloje: aprūpinta patalpomis ir mokyklos reikmenimis. Mokytojai, darbuotojai ir jaunimas pademonstravo didelį iniciatyvumą ir patriotizmą. Jų dėka mūsų valstybėje ėmė plisti naujas mokyklų kūrimo būdas, buvo rekonstruota šimtai mokyklų su dešimtimis tūkstančių darbo vietų. Seserinės šalys suteikė didžiulę pagalbą atstatant mokyklas ir kuriant jų materialinę bazę.