Veiklos motyvai kaip pageidaujamas rezultatas - Vasiliauskas , A. (Psichologija, 1969)
Nagrinėjama sisteminio asmens sąmoningos veiklos motyvų aprašymo problema. „Sisteminiu” galime vadinti tokį motyvų aprašymą, kuris yra pagrįstas konkrečiu psichologiniu motyvo fenomenu, nesiimant nagrinėti kitų panašių sąvokų. Psichologinis fenomenas, vadinamas asmens sąmoningos veiklos motyvu, susideda iš trokštamo veiklos rezultato. Laikantis šio požiūrio, subjekto numatomas nepageidaujamas rezultatas negali būti laikomas jo sąmoningos veiklos motyvu. Numatomi rezultai, kurie kelia baimę, gėdą, nusivylimą ar kitus neigiamus išgyvenimus – nėra motyvai. Ši samprata leidžia mums apibūdinti įvairią žmogaus veiklą, atsižvelgiant į trokštamų rezultatų siekimą. Visa žmogaus veikla gali būti suklasifikuota į kelis bendrus formalius atvejus (susidomėjimo, pareigos, prievartos ir kt.), kurie apibūdinami emocine asmens būsena ir santykiu tarp motyvo ir kontra-motyvo. Tokios charakteristikos gali būti naudojamos asmenybės elgesio duomenų klasifikacijai ir analizei, kad būtų atskleisti veiklos motyvai.