Socialinės mikroaplinkos įtaka vyresniųjų klasių moksleivių pažiūrai į religiją ir ateizmą - Tidikis , R. (Psichologija, 1969)
Pedagoginiai ir sociologiniai tyrimai Lietuvos TSR mokyklose rodo, kad socialinė vyresniųjų klasių moksleivių mikroaplinka (šeima) daro tiesioginę įtaką jų religinėms ar ateistinėms pažiūroms ir apsprendžia religinį ar ateistinį aktyvumą. Vyresniųjų klasių moksleivių religingumą labiausiai veikia šeima, kurioje abu tėvai yra tikintieji ir sistemingai švenčia religines šventes, prisilaikydami visų tradicijų bei apeigų. Religinę tėvų įtaką stipriai riboja ateistiniai mokyklos ir visuomeniniai veiksniai, taip pat didėjantis pačių moksleivių sąmoningumas ir savarankiškumas. Straipsnyje parodomas vyresniųjų klasių moksleivių religingumo ir ateistinio kovingumo socialinis apsprendžiamumo laipsnis bei priežastingumas.