Sensorinės – percepcinės veiklos selektyvumas - Bagdonas , A. (Psichologija, 1981)
Straipsnyje apžvelgiamas svarbus smegenų veiklos aspektas – psichinės veiklos selektyvumo organizacija. Psichinės veiklos selektyvumas (dėmesys) suprantamas kaip smegenų organizacijos universali savybė. Straipsnyje dėmesys apibūdinamas, pateikiama jo rūšių klasifikacija. Analizuojami tokie su dėmesiu susiję reiškiniai, kaip funkcinė asimetrija, psichologinis refraktoriškumas, pabrėžiama dėmesio kompensacinė reikšmė po regėjimo sutrikimų. Didesnėje straipsnio dalyje aiškinami selektyvumo mechanizmai, remiantis literatūra ir originaliais tyrimais, aptariamos klasikinės ir šiuolaikinės dėmesio teorijos, pateikiami neurofiziologiniai ir neuropsichologiniai duomenys, padedantys suprasti smegenų funkcijų atrenkamumo mechanizmus, analizuojamas dėmesio ir pripratimo ryšys.