Šeimos santykių įtaka vaikų empatiškumui - Chomentauskienė, R. (Psichologija, 1982)
Eksperimentinis tyrimas parodė, kad bendra tėvų nuostata vaiko atžvilgiu specifiškai veikia vaiko empatijos reakcijų raidą. Adekvačios empatijos reakcijos vystosi tik tada, jei tėvų bendra nuostata vaiko atžvilgiu yra šilta, mylinti ir demokratiška. Per didelis saugojimas ir nenuoseklumas trukto empatijos raidai. Autokratinė globa ir agresyvumas skatina vystytis konvencinį empatijos tipą.