Kai kurios svarbiausios metodologinės šiuolaikinės vystymosi psichologijos tendencijos - Otto, Kh. (Psichologija, 1983)
Straipsnyje analizuojamos bei kritiškai vertinamos šios pagrindinės metodologinės skirtingų šalių vystymosi psichologijos tendencijos: - raidos ir vystymosi psichologijos tyrimai, - psichinių savybių ir veiklos tyrimai, - amžiaus ir priežastinių - genetinių ypatumų tyrimai, - ištisinio ir skersinio pjūvio tyrimai, - konstatuojamieji – aprašomieji ir eksperimentiniai – formuojantieji tyrimai. Straipsnis užbaigiamas tyriminėmis – strateginėmis išvadomis.