Veiksmo tikslo anticipacijos priklausomybė nuo erdvės faktorių - Jovaiša , T. R.; Lapė , J. (Psichologija, 1985)
Straipsnyje aprašoma, kaip buvo nustatyta veiksmo tikslo priklausomybė nuo būsimų žmogaus judesių nuotolio ir nuo judesių išmokimo. Tuo tikslu trimis eksperimentų serijomis tirta šešių faktorių (atstumo, rankos judesio krypties, veiksmų nuotolio keitimo, išmokimo lygio, judesio pradžios kitimo, rankos judesio krypties pasikeitimo) įtaka judesių tikslumui. Iš tyrimo duomenų darytina išvada, kad judesių tikslo susidarymui turi įtaką erdvės vaizdiniai. Tiesi statmena linija yra atspindima kaip palinkusi. Išmokimas padeda susidaryti tikslesnį plokštumos erdvinį vaizdą.