Sergančiųjų reumatinėmis ligomis požiūrio į savo ligą tyrimas - Sargautytė, R.; Kočiūnas, R.; Krapavickaitė, R. (Psichologija, 1995)
Požiūris į savo ligą buvo tirtas 429 pacientų, su reumatinėmis ligomis (reumatoidinis artritas, osteoartritas ir sisteminė raudonoji vilkligė), imtyje. Buvo rasti šių trijų diagnozių grupių psichologiniai skirtumai. Taip pat buvo tirta įvairių klinikinių, psichologinių ir socialinių charakteristikų įtaka. Reikšmingi rezultatai (reikšmingumo lygmuo 0.05) buvo rasti amžiaus, lyties, ligos aktyvumo ir išsilavinimo lygio kintamuosiuose. Neurotiškų nusiskundimų lygmuo nebuvo susijęs su požiūrio tipu. Atlikus matavimus pakartotinai, neurasteninės ir disforiškos reakcijos išryškėjo kaip stabiliausios, o mažiausiai stabilios – harmoningos ir apatiškos.