Lietuvių ir vokiečių pacientų, kuriems atliekama vainikinių širdies kraujagyslių operacija, psichologinio operacijos keliamo streso įveikimo palyginimas - BIVEINYTĖ, SIMONA; LAURINAITIS, EUGENIJUS; UŽDAVINYS, GIEDRIUS (Psichologija, 1997)
Pateiktame tyrime analizuojama įveikos po vainikinių arterijų šuntavimo operacijos problema. Šio tyrimo tikslas yra prisidėti prie tolesnio veiksnių, prognozuojančių prastą emocinį ir somatinį prisitaikymą po operacijos, identifikavimo. Antras tikslas – palyginti lietuvių ir vokiečių pacientų įveikos formas ir pasekmes. Buvo ištirti 114 Vilniaus universiteto Širdies chirurgijos centro pacientų ir 131 Frankfurto prie Maino Universitetinės klinikos pacientų. Tyrimo rezultatai patvirtina hipotezę, kad Lietuvoje ir Vakarų Vokietijoje operuotų ligonių širdies operacijos baimės įveikimo būdai bei emocinė būklė prieš ir po operacijos skiriasi. Šie rezultatai pagrindžia hipotezę, jog socialinės ekonominės gyvenimo sąlygos daro įtakos ir įveikimo procesų pobūdžiui, ir įveikimo procesų efektyvumui.