Apie kalbinius sugebėjimus - Nečiūnas, V. (Psichologija, 1968)
Straipsnyje nagrinėjamos kai kurios kalbinių sugebėjimų ypatybės. Remdamasis eksperimentais bei kitais tyrimo metodais surinkta medžiaga, autorius teigia, kad verbalinės atminties produktyvumas yra svarbus kalbinių sugebėjimų komponentas. Užsienio kalbų mokymosi procese išryškėja du pagrindiniai kalbos įsisavinimo tipai - konkretus ir analizuojantis - kuriuos apsprendžia tipologinės besimokančiųjų savybės, pirmos ir antros signalinių sistemų sąveikos skirtybės. Santykinis atskirų signalinių sistemų pirmavimas taip pat vaidina svarbų vaidmenį, formuojant mokinių aktyvius dalykinius interesus. Signalinių sistemų santykinio pirmavimo bei jų stiprumo vaidmuo, formuojant kalbinius sugebėjimus, vertas platesnio tyrimo.