Apie visuomeninio bendraujančiųjų ryšio išraišką paskatinimo intonacijoje (eksperimentinis tyrimas) - Elijošiūtė, S. (Psichologija, 1968)
Eksperimentinis dvidešimt šešių rūšių paskatinimų veikti intonacinės struktūros ištyrimas parodė, kad pagal eilę akustinių požymių kai kurie paskatinimai grupuojasi į dvi zonas. Priešpastatymas paskatinimų, įeinančių į priešingas zonas, parodė, kad jiems būdinga skirtingo bendraujančiųjų visuomeninio tarpusavio ryšio (konkrečiame bendravimo akte) reprezentacija. Vadinasi, eilė intonacinės paskatinimų veikti struktūros požymių yra šios bendravimo sąlygos indikatoriai paskatinimų intonacijoje. Straipsnyje nurodomi faktoriai, apsprendžiantys visuomeninį bendraujančiųjų ryšį (konkrečiame bendravimo akte) kaip vieną iš sąlygų, kuriose vyksta skatinamoji komunikacija. Šios bendravimo sąlygos reprezentacija paskatinimuose ypač svarbi jų veiksmingumo požiūriu. Žmogui, kaip visuomeninei būtybei, itin reikšmingas visuomeninis veiklos, į kurią įeina veiksmas, kuriam skatinama, įvertinimas.