Apie kai kuriuos esminius momentus, ugdant techninius grojimo įgūdžius - Gricius, A. (Psichologija, 1964)
Muzikos pedagogikoje įsigalėjusi pažiūra, kad atlikėjas-instrumentalistas gali būti ruošiamas dviem etapas - atskirai iš techniškos ir atskirai iš meninės puses - yra klaidinga. Nepriklausomai nuo to, koks techninis įgūdis duotuoju momentu bebūtų vystomas, negalima abstrahuotis nuo skambėjimo, garso kokybės. Mokinį - atlikėją būtina ugdyti visapusiškai, pasiekti harmoningą techninių ir muzikinių sugebėjimų vienybę. Prieš pradedant bet kokį techninį darbą, mintyse jau turi būti suformuotas visiškai aiškus ir reljefiškas garsinis piešinys. Daugeliu atveju vidinė klausa, "išankstinis girdėjimas", stokoja labai svarbių atlikėjui - instrumentalistui komponentų - tembro, ritmo. Nemaža taip pat atveju, kai, norint sukelti garsinį vaizdinį, naudojama vokalinė motorika (begarsiai gerklės, liežuvio, lūpų judesiai). Tokiu atveju garsinis vaizdinys paprastai turi įvairias įsivaizduojančiojo asmens balso savybes. Jei pirmajame muzikanto - atlikėjo mokymo etape, kai svarbiausia yra išgauti tikslią intonaciją toks būdas ir gali būti pateisinamas, tai vėliau, kai būtinas platus "išankstinio girdėjimo" diapozonas, judrumas, specifinis duotojo instrumento tembras, - vidinis girdėjimas, pagrįstas vokaline motorika, nebetinka. Vaizdiniai yra glaudžiai susiję su realiais įspūdžiais. Todėl, norint vystyti vidinę klausą, būtina ją turtinti garsiniais įspūdžiais - klausyti kuo daugiau įvairios muzikos tiek koncertuose, tiek ir iš įrašų. Be to, egzistuoja būdai vystyti reikiamas vidinės klausos savybes, remiantis pirminiais atminties vaizdiniais ir vadinamąja "mišria vidine klausa" (sugebėjimu pačiam pratęsti melodiją, jei jos pradžia nuskambėjo realiai). Jeigu iš pradžių, ugdant kurį nors techninį įgūdį, galima tam tikro laipsnio koncentracija į atskiras atliekamo judesio detales, judesio analizė (tuo pat metu turint galvoje garsinį uždavinį), tai vėliau dėmesys. nukreiptas į šias detales, stabdo įgūdžių automatizavimą, sintezę. Dėstytojo uždavinys - reikiamu momentu nukreipti mokinio dėmesį atitinkama linkme.