Mąstymo negimtąja kalba problema - Jacikevičius, A. (Psichologija, 1963)
Šiuolaikinio žmogaus psichika yra daugiau ar mažiau dvi- arba daugialypė. Dėl to psichologijoje aktuali santykio tarp mąstymo ir kalbos sistemoje „mąstymas – kalba keliomis kalbomis“ problema. Tarybinėje psichologijoje keliami šie esminiai problemos klausimai: 1) mąstymo ir kalbos negimtąja kalba sąsajų pobūdis; 2) mąstymo negimtąja kalba dėsningumai; 3) mąstymo skirtingomis kalbomis skirtumai; 4) daugiakalbystės įtaka poligloto mąstymo kokybei; 5) kalbos mokymo poveikis mąstymo ta kalba raidai. Straipsnyje aptarta dabartinė mąstymo negimtąją kalba tyrimų padėtis, įrodytas tolesnių eksperimentinių tyrimų poreikis. Jų reikia ne tik daugiakalbystės psichologijos raidai, bet ir užsienio kalbų mokymo metodikų racionalizacijai tarybinėje mokykloje.