Kai kurie humanitarinių dalykų dėstymo aukštesnėse klasėse ryšio su gyvenimu bei komunizmo statybos praktika klausimai - Rajackas, V. (Psichologija, 1963)
Vienas iš aktualiausių klausimų šiuo metu, dėstant humanitarinius dalykus, yra jų ryšys su gyvenimu, su komunizmo statyba. Straipsnyje visų pirma išaiškinama, kaip suprantamas humanitarinių dalykų ryšys su gyvenimu, ir iškeliamas auklėjamasis šių disciplinų vaidmuo. Kartu pažymima, kad yra svarbu .apginkluoti mokinius būtinomis mūsų visuomenės nariui žiniomis ir sudaryti gyvenime reikalingus mokėjimus bei įgūdžius, remiantis medžiaga, artima ir suprantama mokiniams, panaudojant jų patirtį. Be to, straipsnyje atkreipiamas dėmesys į literatūros ir istorijos specifiką ir pabrėžiama, kad reikia kovoti prieš vulgarizavimą, prieš dirbtinių ryšių su gyvenimu nustatymą. Duoti įvairūs konkretūs pavyzdžiai iš literatūros ir istorijos dėstymo praktikos rodo, kokią svarbią reikšmę ir kokias didžiules galimybes turi humanitarinių dalykų ryšys su gyvenimu, su komunizmo statyba. Mokiniai, kaip parodoma straipsnyje, siejamą su gyvenimu medžiagą lengviau ir sąmoningiau įsisavina, ją savarankiškai panaudoja. Tokia medžiaga sudaro didesnes galimybes mokinių žinioms virsti įsitikinimais. Įvairių praktinių mokėjimų bei įgūdžių formavimas ne tik ruošia mokinius gyvenimui, bet ir padeda tvirčiau bei sąmoningiau įsisavinti naujas žinias. Daug dėmesio straipsnyje skiriama savarankiškos mokinių minties vystymo, jų savarankiškumo ugdymo klausimams. Remiantis išdėstyta medžiaga, daroma išvada, kad humanitarinių dalykų ryšys su gyvenimu turi ypač svarbią reikšmę komunistiniam jaunosios kartos auklėjimui ir jos parengimui kūrybingam darbui bei aktyviai visuomeninei veiklai, padeda ugdyti teigiamą pažiūrą į literatūrą bei istoriją, tokius svarbius komunistiniam auklėjimui dalykus, ir į mokymąsi apskritai.