Žymieji ikitarybinio laikotarpio pedagogikos atstovai apie piešimo reikšmę, ugdant asmenybę - Morkytė, J. (Psichologija, 1963)
Spręsdami harmoningos asmenybės auklėjimo klausimus, pedagogikos mokslo klasikai J. A. Komenskis, Z. Z. Ruso, D. Lokas, l. G. Pestalocis žymią vietą mokymo procese skyrė piešimui. Buvo keliamas piešimo lavinamasis vaidmuo, ugdant vaikų pojūčius, suvokimą, piešimo įgūdžių nauda praktiniame gyvenime. Ypatingai giliai estetinį auklėj imą suprato žymieji Rusijos pedagogikos atstovai L. Tolstojus ir K. Ušinskis. Jie reikalavo iškelti ne tik liaudies talentus, bet estetiškai auklėti visus liaudies vaikus, skiepijant grafinio išreiškimo įgūdžius, ugdant estetinius jausmus, vaizduotę, būtinus kiekvienai visapusiškai išlavintai asmenybei.