Savižudybes aprašančių straipsnių komentarų turinys: priežasčių ieškojimas, požiūris ir mitai - Šeibokaitė, Laura; Genutytė, Dovilė (Psichologija, 2015)
Žiniasklaidoje pateikiami pranešimai apie savižudybes prisideda prie jų skaičiaus kitimo. Lietuvoje nėra aptinkama straipsnyje aprašomo savižudybės atvejo komentarų turinio analizė. Šiame straipsnyje pristatomo tyrimo tikslas – išanalizuoti ir aprašyti komentarų, kuriais atsiliepiama į savižudybę aprašantį straipsnį, turinį. Siekiama atskleisti komentaruose vyraujančias nuostatas savižudžio ir savižudybės atžvilgiu, savižudybės vertinimo stereotipus, polinkį ieškoti savižudybės priežasties. Atlikta 619 komentarų, surinktų lrytas.lt interneto puslapyje, turinio analizė. Įvertinus jų turinį, tyrimui naudojami 385 interpretuotini komentarai. Juose dažniausiai fiksuojamas požiūris į savižudį kaip į bailį, įskaudintą, psichiškai nesveiką ir kaltą. Savižudybei pritaria ir ją smerkia panašus kiekis komentavusiųjų. Dažniausiai komentaruose įvardijamos savižudybės priežastys – aplinkos, aplinkinių kaltė, vienatvė, psichikos liga, ir vyksta savižudybės neigimas (svarstoma nužudymo versija). Komentaruose egzistuoja tokie mitai apie savižudybę: „nusižudo psichiškai nesveiki“, „žudosi arba turtingi, arba vargšai“, „bandymas žudytis – tai noras gauti užuojautos ir dėmesio“. Šio tyrimo rezultatai rodo, kad vyrauja neigiamas požiūris į savižudį, todėl bandžiusieji žudytis gali sulaukti nepritarimo, nesupratimo ir dar didesnio atstūmimo. Pusės komentatorių pritarimas savižudybei ir klaidingos nuomonės apie savižudybes turėjimas rodo, kad vis dar reikia pastangų mokyti visuomenę objektyviai suvokti savižudybę ir galimas jos priežastis.