Raveno progresuojančių matricų (SPM plius ir APM) klaidingų atsakymų ryšys su produktyviaisiais gebėjimais - Eismontaitė, Katažyna; Gintilienė, Gražina (Psichologija, 2014)
Straipsnyje analizuojamas dviejų Raveno progresuojančių matricų (RPM) versijų – Standartinių progresuojančių matricų plius (SPM plius) ir Sudėtingų progresuojančių matricų (APM) – klaidingų atsakymų ryšys su produktyviaisiais gebėjimais remiantis didelės (n = 4 535) 11–19 metų amžiaus vidurinių mokyklų moksleivių imties tyrimo rezultatais. SPM plius ir APM užduočių atsakymų alternatyvų analizė atskleidė kelis didesnių gebėjimų moksleivių veiklos ypatumus: verčiau pasirenkama praleisti per sunkią užduotį nei atsitiktinai spėliojama, antra, jiems būdingas lėtesnis užduočių sprendimo tempas. APM klaidų tipų analizė parodė, kad daromų klaidų tipas priklauso nuo moksleivių gebėjimų lygio.