Keletas pastabų apie „mirties kilpos“ uždavinį - Kulviecas, L. (Psichologija, 1962)
Straipsnyje išnagrinėtas žinomas mechanikos uždavinys apie svaraus taško judėjimą vertikaliu apskritimu, išaiškinta, kad vienpusio ryšio atveju (net ir tuomet, kai nagrinėjamąjį tašką veikia papildoma tangentinė jėga, sąlygojanti jo tolyginį judėjimą apskritimu) materialus taškas niekada negali atitrūkti nuo ryšių kreivės aukščiausiame jos taške. Analogiškai taip pat negali atsiskirti nuo ryšių aukščiausiame vertikalios trajektorijos taške: 1) homogeniškas rutulys, riedąs šiurkštaus apskrito cilindro, kurio ašis horizontali, vidumi taip, kad rutulio masių centras išlieka vienoje vertikalioje plokštumoje; 2) trijų vienodų homogeniškų rutulių sistema sudaryta taip, kad jų centrai, likdami vertikalioje plokštumoje, sutampa su viršūnėmis lygiakraščio trikampio, kurio kraštinė lygi rutuliukų skersmeniui (du atraminiai rutuliukai rieda minėto šiurkštaus cilindro vidumi, o visa sistema ,sudaro tartum vežimėlį, judantį ;,mirties kilpa”). Iš gautųjų rezultatų nustatyta, jog elementariosios mechanikos uždavinių apie „mirties kilpą” formulavime ir sprendime•yra kai kurių netikslumų; be to, pareikšta kritinės pastabos apie darbą, kuriame specialiai nagrinėjami tokio tipo uždaviniai.