Motinų jautrumo kūdikio signalams ir asmenybės savybių sąsajos - Šarkinaitė, Laura; Čekuolienė, Danguolė; Kalinauskienė, Lina (Psichologija, 2007)
Straipsnyje nagrinėjama, ar motinų jautrumas kūdikio signalams susijęs su asmenybės savybėmis, turinčiomis įtakos bendravimui su aplinkiniais. Tyrime dalyvavo 32 motinos su savo 6 mėnesių pirmagimiais. Tyrimo rezultatai parodė, jog introverčių motinų jautrumo įverčiai statistiškai reikšmingai didesni negu ekstraverčių. Taip pat nustatėme, jog jautrių kūdikio signalams motinų grupės socialinės adaptacijos, konvencionalumo ir kūrybiškumo rodikliai aukštesni nei patekusiųjų į nejautrių motinų grupę. Pastarųjų realybės indeksas, vertinant H. Rorschacho metodika, buvo mažesnis, palyginti su jautrių motinų grupės. Rezultatai taip pat rodo, kad jautrių motinų empatijos, domėjimosi žmonėmis ir tapatinimosi su jais įverčiai aukštesni, jų suvokimas tikslesnis, dėmesio koncentracija geresnė. Motinų jautrumo kūdikio signalams ir emocingumo įverčių sąsajos nėra statistiškai reikšmingos.