Seržantų situacinio atrankos testo kūrimas - Antanaitytė, Neringa; Vabolytė, Kristina; Valickas, Gintautas (Psichologija, 2007)
Tyrimo tikslas – išskirti seržantų psichologinės atrankos kriterijus ir sukurti situacinio atrankos testo pirminį variantą. Iš viso tyrime dalyvavo 369 tiriamieji – kariai, seržantai (skyrininkai, būrininkai, kuopininkai) ir būrių vadai. Remiantis pirmojo tyrimų etapo duomenų analize išskirti penki seržantų atrankos kriterijai, vienam iš jų – lyderiavimui – nutarta kurti situacinį testą. Išskyrus problemines seržantų darbo situacijas, įvertintas jų aktualumas ir sunkumas (į pirminį testo variantą įtraukta 15 užduočių). Paskui atlikta užduočių sunkumo ir skiriamosios gebos statistinė analizė, įvertintas situacinio testo vertintojų patikimumas ir sutapimo validumas. Gauti rezultatai parodė, kad seržantų atrankos situacinio testo pirminis variantas pasižymi pakankamu patikimumu ir sutapimo validumu. Pakoregavus sudarytą situacinį testą (pašalinus 4 situacijas), taip pat nustatytas pakankamas jo sutapimo validumas.