Ilgai stebimos tiesės suvokimo polinkio pokyčiai: normalizacijos efektas - Vaitkevicius, Henrikas; Bliumas, Remigijus; Švegžda, Algimantas; Kulikowski, Janus; Viliunas, Vilius; Stanikunas, Rytis; Dzekevičiūtė, Aldona (Psichologija, 2008)
Dar J. J. Gibsonas pastebėjo, kad ilgai stebimos tiesės suvokiamas polinkis kinta – ji subjektyviai sukasi link artimesnės vertikalios arba horizontalios tiesės. Šį efektą J. J. Gibsonas pavadino normalizacijos efektu. Iki šiol šis gerai žinomas reiškinys mažai tyrinėtas. Mes eksperimentais parodėme, kad ilgai stebima tiesė subjektyviai sukasi link trijų stabilių tiesių (vertikalios, horizontalios ir tiesės, palinkusios 45 laipsniais). Stabilių tiesių polinkis viso stebėjimo metu subjektyviai nekinta. Be šių trijų tiesių, yra dar dvi tiesės, kurių polinkis stebėjimo metu irgi nekinta. Tai tiesės, palinkusios į horizontalę 22,5 ir 67,5 laipsnio. Tačiau mažiausias šių tiesių atvaizdų tinklainėje orientacijos pokytis sukelia subjektyvų šių tiesių sukimąsi link artimiausios stabilios tiesės.