Emocijas sukeliančių vaizdų vertinimas skirtingose mėnesinių ciklo fazėse - Mačiukaitė, Laura; Grikšienė, Ramunė; Rukšėnas, Osvaldas (Psichologija, 2010)
Šiame tyrime analizavome mėnesinių ciklo fazės ir lyties įtaką emocijas sukeliančių vaizdų vertinimui. 30 universiteto studentų (18 moterų ir 12 vyrų) buvo tiriami keturis kartus. Moterims eksperimento dienos buvo parinktos taip, kad atitiktų folikulinę, ovuliacijos, geltonkūnio ir vėlyvojo geltonkūnio mėnesinių ciklo fazes, o vyrai eksperimentuose dalyvavo moterų fazes atitinkančiais laiko intervalais. Moterų ciklo fazėms patvirtinti buvo matuojama 17β-estradiolio ir progesterono koncentracija seilėse. Tyrimo metu įvairaus patrauklumo emocijas sukeliantys vaizdai iš Tarptautinės emocijas sukeliančių vaizdų sistemos (IAPS) buvo vertinami valentingumo ir emocinio jaudulio aspektais. Tyrimo rezultatai parodė, kad skirtingo patrauklumo vaizdų vertinimas vyrų grupėje nepriklauso nuo eksperimento dienos, o moterų priklauso nuo mėnesinių ciklo fazės. Patrauklių vaizdų vertinimas moterų grupėje teigiamai koreliuoja su 17β-estradiolio koncentracija ir pasižymi didžiausiais valentingumo balais ovuliacijos fazėje ir neigiamai koreliuoja su progesterono koncentracija ir pasižymi mažiausiais valentingumo balais geltonkūnio fazėje. Atstumiančius vaizdus visose mėnesinių ciklo fazėse (išskyrus geltonkūnio fazę) moterys vertino mažesniais valentingumo ir didesniais emocinio jaudulio balais nei vyrai.