Moterų, pasižyminčių „tamsiąja“ asmenybe, patrauklumo vertinimas: trumpas pranešimas - Vadvilavičius, Tadas; Janavičiūtė-Pužauskė, Jovita; Žardeckaitė-Matulaitienė, Kristina (Psichologija, 2026)
Kaip aptariama šiame straipsnyje, fizinis patrauklumas nėra vienintelis patrauklumo vertinimo elementas. Šiame straipsnyje diskutuojama, jog asmenybės bruožai taip pat turi įtakos žmogaus patrauklumo vertinimui. Pagrindinis šio straipsnio tikslas buvo įvertinti vyrų požiūrį į moterų, pasižyminčių tamsiosios triados bruožais (Makiavelizmo, narcisizmo ir psichopatiškumo), patrauklumą. Tyrime, kuriame dalyvavo 94 vyrai, naudotas kvaz-eksperimento tyrimo dizainas. Dalyviams atsitiktiniu būdu buvo pateiktas vienas iš dviejų scenarijų apie moters X dieną, kuriame buvo manipuliuojama tamsiosios tirados asmenybės bruožų išreikštumu (žemas ir aukštas). Tyrimo rezultatai parodė, kad moterys, pasižyminčios aukštu tamsiosios triados bruožų lygiu, buvo vertinamos kaip mažiau patrauklios vyrams (n = 52) nei moterys, pasižyminčios žemą tamsiosios triados bruožų lygiu (n = 42). Rezultatai iš dalies patvirtina idėją, kad moterys yra laikomos patrauklesnėmis, jei atitinka tam tikras lyties normas, pvz., yra draugiškos, orientuotos į bendruomenę, mažiau agresyvios ir nemanipuliatyvios.