Ar sėkmingas senėjimas moderuoja ryšį tarp lėtinio skausmo ir depresiškumo? - Naujalytė, Kamilė; Sargautytė, Rūta (Psichologija, 2025)
Šiame tyrime buvo nagrinėjama, ar ryšį tarp vyresnio amžiaus žmonių lėtinio skausmo ir depresiškumo gali moderuoti sėkmingas senėjimas, aiškinamas SOC teorija (Baltes & Baltes, 1990). Tyrime dalyvavo 106 asmenys, kurių amžius svyravo nuo 65 iki 93 metų (M = 72,12, SD = 6,39); 89,6 proc. sudarė moterys, 10,4 proc. – vyrai. Lėtiniam skausmui įvertinti buvo naudojamas Skausmo intensyvumo, mėgavimosi gyvenimu ir bendros veiklos klausimynas (Krebs et al., 2009), depresiškumui – Geriatrinė depresijos skalė, trumpoji versija (Sheikh & Yesavage, 1986), sėkmingam senėjimui – Selekcijos, optimizacijos ir kompensacijos klausimynas, trumpoji versija (Freund & Baltes, 2002; Segura-Camacho et al., 2018). Atliktas skerspjūvio koreliacinis tyrimas, taikyta koreliacinė bei moderacinė regresinė analizės. Tyrimo rezultatai atskleidė teigiamą ryšį tarp lėtinio skausmo ir depresijos. Gauta, kad kompensacijos strategija moderavo šį ryšį: rečiau naudojantis kompensacijos strategija, didesnis lėtinis skausmas nuspėjo didesnį depresiškumą, o naudojantis kompensacija dažniau – ryšys tarp lėtinio skausmo ir depresiškumo susilpnėjo. Šie rezultatai pabrėžia kompensacijos strategijos vaidmenį silpnesniam ryšiui tarp depresiškumo ir lėtinio skausmo vyresniame amžiuje. Nepaisant tam tikrų trūkumų, tyrimas prisideda prie gilesnio supratimo apie psichologinės pagalbos gerinimo galimybes vyresnio amžiaus žmonėms, patiriantiems lėtinį skausmą.