Skyrybų ir gerovės ryšys tarp vyresnio amžiaus europiečių - Rupšys, Giedrius; Zamalijeva, Olga; Kairys, Antanas (Psichologija, 2024)
Šiame tyrime nagrinėjamas skyrybų ir gerovės ryšys tarp vyresnio amžiaus europiečių (50+), remiantis aštuonių Europos sveikatos, senėjimo ir išėjimo į pensiją tyrimo (SHARE) bangų duomenimis. Taikytas kvazieksperimentinis tyrimo metodas, siekiant palyginti išsiskyrusių vyresnio amžiaus asmenų gerovę prieš skyrybas ir po jų su kontrolinės susituokusių asmenų grupės gerove. Gerovei įvertinti buvo naudojama CASP-12 skalė. Tiesinio mišriojo modelio rezultatai atskleidė, kad išsiskyrusių asmenų gerovė turi tendenciją būti mažesnė nei susituokusiųjų, tikėtina, dėl neigiamų skyrybų pasekmių arba dėl to, kad skirtis yra linkę individai, kurių gerovės lygis žemesnis. Imtyje matomas gerovės pokytis per 2–3 metų po skyrybų laikotarpį, tačiau šis pokytis nėra siejamas su skyrybomis; tai gali reikšti, kad skyrybos neturi sąsajos su gerove trumpalaikiu laikotarpiu arba dėl ilgo intervalo tarp matavimų pokytis nėra matomas.