Pilietiškas darbuotojų elgesys organizacijoje: kai kurios lietuviško klausimyno psichometrinės charakteristikos - Bagdžiūnienė, D.; Lazauskaitė-Zabielskė, J.; Urbanavičiūtė, I. (Psichologija, 2013)
Pilietiškas elgesys organizacijoje apibrėžiamas kaip darbuotojo savanoriška veikla, už kurią nėra formaliai atlyginama ir kuri prisideda prie efektyvaus organizacijos funkcionavimo. Tyrimais įrodyta, kad pilietiškas elgesys turi teigiamų padarinių ne tik kolektyvui ar organizacijai, bet ir pačiam darbuotojui, tad pasaulyje jau keletą dešimtmečių atliekami tyrimai, kuriais siekiama įvardyti konkrečias pilietiško elgesio organizacijoje formas ir jų raiškos ypatumus. Šiame straipsnyje pristatomas Lietuvos organizacijose atliktas darbuotojų pilietiško elgesio raiškos tyrimas1. Pagrindinis jo tikslas – atskleisti pilietiško elgesio ypatumus Lietuvos darbuotojų imtyje ir parengti lietuvišką darbuotojų pilietiško elgesio vertinimo klausimyną. Apklausus 289 įvairių organizacijų darbuotojus, buvo įvardytos penkios darbuotojų pilietiško elgesio formos: pagalba, sąžiningumas, pilietinis įsitraukimas, iniciatyva ir pagarba. Tyrimo rezultatai parodė, kad parengtas pilietiško elgesio organizacijoje vertinimo klausimynas pasižymi geromis psichometrinėmis charakteristikomis, be to, jo turinys gana gerai atitinka klasikinius teorinius pilietiško elgesio modelius.