Darbuotojų psichologinis įgalinimas: lietuviškojo tyrimo metodo psichometrinės charakteristikos - Tvarijonavičius, M.; Bagdžiūnienė, D. (Psichologija, 2013)
Straipsnyje analizuojama darbuotojų psichologinio įgalinimo problema, pristatomas lietuviškas psichologinio įgalinimo vertinimo klausimynas ir jo psichometrinės charakteristikos. Metodas parengtas dviem etapais, naudojant empirinę skalių konstravimo strategiją. Pirmajame etape, taikant grupinio interviu ir ekspertinio vertinimo metodus, parengti psichologinio įgalinimo vertinimo teiginiai. Antrajame etape atliktas empirinis tyrimas (dalyvavo 189 tiriamieji, reprezentuojantys 8 Lietuvos organizacijas). Remiantis jo rezultatais parengtas lietuviškas psichologinio įgalinimo vertinimo klausimynas. Tiriamosios faktorių analizės metodu išskirti penki faktoriai: prasmė, entuziazmas, sprendimų priėmimas, autonomija ir pasitikėjimas kompetencija. Klausimynas pasižymi dideliu vidiniu patikimumu (bendras Cronbacho α = 0,909, atskirų subskalių nuo 0,755 iki 0,880), dideliu konvergentiniu ir diskriminantiniu konstrukto validumu tiek viso klausimyno, tiek atskirų penkių skalių lygmeniu.