Mokinių humanitarinių dalykų reikšmės suvokimo vystymasis ir jų skaitymo interesai - Rajeckas, V. (Psichologija, 1977)
Straipsnyje parodoma, kaip 1960-1976 m. vyresniųjų klasių mokiniai suprato humanitarinių dalykų reikšmę, kuriais aspektais juos labiausiai vertino. Jų požiūriui į literatūrą atskleisti pateikiami duomenys apie tai, kiek knygų ir kurių autorių skaito 9-11 klasių berniukai ir mergaitės. Namuose skaitomos knygos lyginamos su grožinės literatūros kūriniais, nagrinėjamais per pamokas. Straipsnyje analizuojama, kokius laikraščius ir žurnalus mokiniai skaito ir kokiais periodinės spaudos klausimais jie domisi.