Pažintinių gebėjimų ir apoliproteino E Ɛ4 genotipo sąsajos: sisteminė apžvalga - Sapranavičiūtė, Laura; Tamošiūnas, Abdonas (Psichologija, 2012)
Senėjimo problemos kontekste pažintinių gebėjimų prastėjimas tampa vis aktualesnė tema. Yra duomenų, kad APOE ɛ4 genotipas prognozuoja prastesnius pažintinius gebėjimus. Taigi, kyla poreikis išsiaiškinti, kurie pažintinių gebėjimų komponentai ir jų pokyčiai siejasi su APOE ɛ4 genotipu. Šio straipsnio tikslas – sisteminės analizės metodu apžvelgti mokslinius tyrimus, analizavusius pažintinių gebėjimų ir APOE ɛ4 genotipo sąsajas. Ankstesnių tyrimų rezultatai atskleidžia, kad turintieji APOE ɛ4 alelį pasižymi prastesniais pažintiniais gebėjimais, palyginti su asmenimis, neturinčiais APOE ɛ4. Dauguma tyrimų įrodo, kad APOE ɛ4 genotipas susijęs su prastesne atmintimi ir vykdomosios funkcijos rezultatais. Kiek rečiau aptinkami APOE ɛ4 ir dėmesio ryšiai. O verbaliniai ir samprotavimo gebėjimai su šio geno polimorfizmu dažniausiai nesiejami. Manoma, kad APOE ɛ4 genotipas gali turėti įtakos pažintinių gebėjimų prastėjimui, tačiau lieka neaiški šio geno polimorfizmo įtaka pažintinių gebėjimų prastėjimui, pasireiškus Alzheimerio ligai. Taigi, APOE ɛ4 genotipas gali būti rizikos veiksnys, susijęs tiek su natūraliu, tiek su patologiniu pažintinių gebėjimų prastėjimu. Tačiau tolesni APOE ɛ4 genotipo ir pažintinių gebėjimų sąsajų tyrimai yra būtini.